Verslag van het werkbezoek van Elsbeth en Tanja in november 2015

Tehuis in Kelaniya : (derde tehuis)
Na een voorspoedige reis komen we rond 5 uur in de morgen aan in het tehuis in Kelaniya.
We worden heel hartelijk ontvangen door zuster Amatha, zuster Elisa en zuster Chiara.
Nadat we even bijgepraat hebben en wat gedronken, duiken we een paar uurtjes ons bed in.
Na een verfrissende douche, ontmoeten we tijdens de lunch de kinderen.
Fijn om ze weer te zien. En wat zijn de meisjes gegroeid!

Klik op een foto voor vergroting   
De genodigden en andere aanwezigen konden nu het nieuwe
kindertehuis bewonderen. We werden door de kinderen rondgeleid,
zij brachten ons naar hun slaapkamers, naar de keuken,
de bibliotheek, de doucheruimten, de speelplaats enz. Ze zijn
zo blij met hun nieuwe huis, hun eigen bed en hun eigen lade in
een kast op de 4 persoonsslaapkamer. Blij en dankbaar kijken
wij terug op deze mooie dag, nu er weer 50 kinderen een veilig
onderdak, eten, drinken en kleding krijgen en onderwijs kunnen
volgen.
Hoe verloopt een dag in het tehuis:
De kinderen worden rond half zes gewekt. De oudere meisjes helpen de jongere kinderen met wassen en aankleden. Ze ontbijten samen en dan gaan ze rond 7 uur naar school.
Rond 14.00 uur uur komen ze thuis en trekken ze hun schooluniform uit, nemen een frisse douch en kleden zich om.
Daarna gaan ze samen lunchen. Ze krijgen een heerlijk bordje rijst met curries en fruit.
De jongste kinderen gaan even slapen. De andere kinderen gaan hun huiswerk maken of krijgen computerles en/of bijles. Eén keer per week komt er een psychologe langs om met de kinderen te werken, te zingen en te dansen.
Ook komt er een één keer per week een lerares, die de kinderen Engelse les geeft.
Om 18.00 uur is er avondgebed, meestal in de kapel. Om 20.00 uur gaan ze eten. Dit i.v.m. Yasanthi, die op dit tijdstip haar medicijnen moet innemen. Yasanthi is afgelopen zomer aan haar hart geopereerd. Gelukkig gaat het steeds beter met haar. Sinds deze week gaat ze ook weer naar school.
Ze ruimen samen alles op en ook de vloer wordt netjes geveegd. En dan is het bedtijd!
Alles verloopt heel ordelijk, en in goede harmonie. De zusters gaan heel liefdevol en relaxed met de kinderen om. Er hangt een goede, gezellige sfeer. Heel fijn!We hebben deze keer, T-shirts, textielverf en verschillende stempeltjes meegenomen. Samen met de kinderen hebben we, met veel plezier, de T-shirts bestempeld. Ze hebben er heel erg van genoten.
Het was een hele gezellige middag.. De resultaten zijn erg leuk geworden.
Dat kun je wel zien op de foto’s.
Deze zondag komen er mensen uit het dorp eten brengen. Ze noemen dit “Almsgiving”. Dit is een mooi boeddhistisch gebruik. Wanneer er iets te vieren valt, bv een verjaardag, dan is het gebruikelijk om een maaltijd of een taart of ander lekkers naar mensen te brengen die het goed kunnen gebruiken. Mooi om dit mee te maken.
Samen met twee van de oudste meisjes en twee zusters hebben we een bezoek gebracht aan de Boeddhistische tempel in het dorp. Indrukwekkend om te zien hoe de mensen, meestal in het wit, rondlopen, bidden en hun offers, mooie bloemen of eten, brengen. De zusters kunnen niet mee naar binnen omdat je geen hoofdbedekking mag hebben in de tempel. En de zusters mogen hun hoofddoek niet afdoen. De meisjes gaan wel met ons mee.

Deze zondag gaan we samen met de kinderen en de zusters naar de kerk. De mis begint ’s-morgens om 7 uur. Vroeg ons bed uit dus!
Het is wel bijzonder om dit mee te maken. Na de mis komt de pastoor in het tehuis ontbijten en kunnen wij met hem kennismaken en over van alles en nog wat praten. Erg leuk!

Schoolbezoek:
We hebben ook een bezoek gebracht aan een school. De oudere kinderen hebben examens. We worden hartelijk ontvangen in deze, vrij grote, school. Het is een heel gezellig bezoek.
De kinderen vinden het erg leuk dat we er zijn en dat we filmen en foto’s maken. Iedereen wil op de foto. Tijdens het filmen laten ze zien wat ze allemaal kunnen.
We lopen door de stromende regen terug naar huis.
Thuis spelen we met de kleintjes in de speelkamer en wanneer de zon weer schijnt, gaan we buiten samen tennissen en spelen met de ballen.

Tehuis in Pamunugama (eerste tehuis)

Zr. Amatha heeft een afspraak met aartsbisschop Monseigneur Dr. Oswald Gomis geregeld.

De ontvangst is bijzonder hartelijk. We hebben een fijn gesprek gehad. Daarna hebben we de prachtige Basilica bezichtigd. Vervolgens zijn we naar ons eerste tehuis in Pamunugama gegaan. Ook daar worden we heel hartelijk ontvangen. Ze zijn erg blij dat we zijn gekomen.
We krijgen een rondleiding door het tehuis. Ze zijn druk bezig met het onderhoud van de tuin.
Uiteraard vragen we of ze nog spullen nodig hebben en hoe het gaat met het onderhoud van het tehuis zelf. Zuster Amatha heeft alles goed onder controle. Ook hier heerst een fijne, ontspannen sfeer. Rond de middag hebben ze een heerlijke lunch voor ons gemaakt. Wat verwennen ze ons toch! We hebben samen met de zusters en de meisjes gegeten. Daarna nog wat samen gepraat en ook samen gezongen! We hebben een hele gezellige dag gehad.

De Mis:

Zondags zijn we weer naar de mis geweest. Alles is prachtig versierd met bloemen omdat het de laatste zondag van het kerkelijk jaar is.
Er worden ook giften verzameld voor de armen en de mensen die giften komen brengen zijn allemaal in het wit gekleed. Zij geven iets omdat ze iets te vieren hebben of omdat ze een overledene gedenken. Dit vinden wij echt een mooi gebaar!

Tehuis in Katupotha: (tweede tehuis)
We hebben natuurlijk ook een bezoek gebracht aan ons tweede tehuis in Katupotha. Onderweg kopen we heerlijke mango’s voor de tehuizen. De mango-verkoper is erg blij dat hij er zoveel verkoopt!
De meisjes en de zusters staan ons al op te wachten. We worden omhelsd en mee naar binnen genomen.
De thee staat al klaar. We praten met de zusters en die vertellen dat hun wasmachine kapot is. Ze hebben nog een wens: een naaimachine, zodat de meisjes die op naailes zitten, thuis kunnen oefenen. Wij zullen dit op de volgende vergadering bespreken.
De kinderen willen ons hun slaapkamers laten zien en de tuin. Ze zijn heel trots op hun bananenbomen en ananasplanten! Elsbeth poseert trots bij haar zelf geplante kokosboom. Hij is goed gegroeid!
Ook hier maken we een “Almsgiving” mee. Er komt een boeddhistische familie een maaltijd brengen. Ze vinden het ook leuk om met ons kennis te maken. Daarna gaan de kinderen, de zusters en de boeddhistische familie naar de kapel om samen te bidden en danken. Mooi dat dit zo samen kan. Twee verschillende geloven in één kapel.
Na de heerlijke lunch laten de meisjes verschillende dansen aan ons zien. Zelfs de zusters dansen mee. En dan moeten wij er ook aan geloven. We dansen met zijn allen tot we niet meer kunnen. Wat een plezier hebben we!
Daarna gaan de kinderen een tekening maken voor de kinderen van de Beatrixschool in Goes. Wij hebben van de kinderen uit Goes ook allerlei knutsels en tekeningen meegebracht. En dat vinden ze heel erg leuk! We zingen nog samen en drinken thee en dan is het al weer tijd om te vertrekken. We hebben een heerlijke dag gehad met de kinderen en de zusters. Er rijden twee meisjes met ons mee terug, want ze moeten de volgende dag naar de tandarts. Ook aan het gebit wordt dus aandacht gegeven!
Kinderbescherming:
Regelmatig komt de kinderbescherming de tehuizen bezoeken en controleren.
De tehuizen zijn gebonden aan zeer strenge eisen. Na de laatste controle krijgen ze een compliment over het goede functioneren! Ze zijn ook onder de indruk van het feit dat er iemand Engelse les komt geven. En dat er elke week een psychologe met de kinderen komt werken.
Afscheid!!
De zusters en kinderen hebben een groot afscheidsfeest voor ons georganiseerd. Met dans en muziek. Ook hebben ze alles versierd met rode, witte en blauwe ballonnen en zelfs de Nederlandse vlag wappert vrolijk.De meisjes zien er prachtig uit. Wat hebben ze hun best voor ons gedaan. Ze genieten er zelf ook heel erg van. Het is heel ontroerend. Wij worden ook nog verrast met cadeautjes!
Laatste dag:
Onze laatste dag is ook de laatste dag van de examens van de oudere meisjes. De kinderen hebben nu allemaal kerstvakantie. Er zijn al kinderen bezig om de kerstboom te versieren. Er worden ook kerstkaarten gemaakt. Elsbeth en ik willen graag iets voor de kinderen doen en maken snel de laatste gehaakte bloemetjes (broches) af. Die willen we vanavond aan de kinderen geven.
’s Avonds krijgen we nog een grote verrassing! Ze hebben de tafels mooi gedekt met witte kleden, er staan ook kaarsjes op. Ze willen samen met ons alvast een beetje Kerst vieren.
Na een heerlijke laatste maaltijd, gaan de kinderen zich klaarmaken voor het kerstspel.
Wij krijgen ook een kerstmuts op en worden naar onze stoelen gebracht.
De kinderen zijn verkleed in prachtige jurkjes (sommige zusters kunnen goed naaien!).
“Jozef” en “Maria”, de engelen en de herders, ze zijn er natuurlijk allemaal bij. Samen zingen ze verschillende kerstliedjes voor ons. Zo mooi, zo ontroerend. Een kerst om nooit te vergeten.
Eén van de meisjes bedankt ons voor onze komst en vraagt of we het naar onze zin hebben. Nou en of! We hebben prachtige weken gehad. Ook heel veel geleerd. En gezien hoe het leven is in de tehuizen, hoe ze alles regelen en organiseren.
Er volgt een heel ontroerend afscheid van de kinderen. We gaan ze heel erg missen!
Wat is het fijn dat we met uw hulp dit prachtige werk kunnen en mogen doen!!

U KUNT AL DONATEUR WORDEN VOOR € 5 PER MAAND.
“WIE EEN KIND REDT,
REDT DE WERELD”

Daarom een vriendelijk verzoek wilt u ons blijven steunen.
Al uw giften zijn fiscaal aftrekbaar, omdat wij een ANBI aangemerkte stichting zijn.
Wij kennen geen strijkstok en elke ontvangen euro komt op het bordje van onze weeskinderen terecht.

Comments are closed.